Εκτύπωση
Λάπις Λάζουλι

Ο λίθος lapis lazuli είναι γνωστός και ως λάπις, λαζούριο, λαζουλίτης ή λαζουρίτης. Είναι ένας βράχος που αποτελείται από ένα μείγμα διάφορων μεταλλευμάτων και χημικών στοιχείων όπως πυρίτη, καλσίτη, θείο, μίκα, κεροστίλβη, αλουμίνιο, ασβέστιο, νάτριο. Έχει σκληρότητα 5-6, ισομετρική κρυσταλλική δομή, είναι αδιαφανές πετράδι, με εντονότατο μπλε χρώμα που ποικίλει σε αποχρώσεις ανάλογα με την ποιότητα του, τα πιο ακριβά κομμάτια του περιέχουν "χρυσές φλέβες" πυρίτη.

Το όνομα του lapis lazuli προέρχεται από το λατινικό lapis που σημαίνει λίθος ενώ το δεύτερο μέρος του ονόματος προέρχεται από την αραβική λέξη azul που σημαίνει γαλάζιος και από την περσική λέξη iazhaward που σημαίνει το δακτυλίδι του βασιλιά.

Είναι ένας λίθος ευρύτερα γνωστός από τους αρχαίους χρόνους σε διάφορους λαούς, κυρίως στους λαούς της Μεσοποταμίας, και σε αρκετούς από αυτούς είναι συνδεδεμένος με την μυθολογία τους, με μύθους και με παραδόσεις.

Στη βαβυλωνιακή μυθολογία όταν οι θεοί αποφάσισαν να εκδικηθούν τους ανθρώπους για την ασέβεια που έδειξαν προς αυτούς εξαπόλυσαν έναν τρομερό κατακλυσμό. Η θεά Ιστάρ όταν είδε αυτό το δράμα να απλώνεται μπροστά στα μάτια της σήκωσε ένα περιδέραιο από λάπις στον ουρανό και ζήτησε από το σύμπαν να σταματήσει συμφορά και ορκίστηκε ότι οι θεοί δεν θα προκαλούσαν ξανά τίποτα παρόμοιο γεγονός.

Οι Αιγύπτιοι έγραφαν πάνω σε βράχους λάπι τα κείμενα από τη "Βίβλο Των Νεκρών". Ο Ρα, ο βασιλιάς των Αιγυπτίων θεών, φορούσε ένα μάτι από λάπις στο κεφάλι του, το μάτι του ουρανού όπως το ονόμαζαν και οι Αιγύπτιοι προς τιμή του Θεού μία φορά το χρόνο προσέφεραν ορυκτά από λάπις προς τιμή του. Από τις ανασκαφές σε τάφους φαραώ έχουν ανακαλυφθεί μεγάλες ποσότητες από το ορυκτό που υποδηλώνει την προεξέχουσα θέση που κατείχε. Την σκόνη από το ορυκτό το χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιες ως καλλυντική σκιά ματιών. Αιγύπτιοι τεχνίτες σκάλιζαν πάνω σε λάπις σκαραβαίους για να διπλασιάσουν το νόημα της απεραντοσύνης αφού τόσο το ζώο όσο και ο λίθος συμβολίζουν το άπειρο, το απέραντο.

Τον λάπις τον χρησιμοποιούσαν και οι Σουμέριοι. Σε αρχαίους τάφους στην πόλη Ur, κοντά στον ποταμό Εφράτη, βρέθηκαν πάνω από 7.000 αντικείμενα φτιαγμένα από λάπις όπως πιάτα, χάντρες, βάζα, ομοιώματα πουλιών, τρωκτικών, ελαφιών και πολλές σφραγίδες.

Σε παλιά εβραϊκή παράδοση αναφέρεται ότι οι Δέκα Εντολές που δόθηκαν στο Μωυσή ήταν χαραγμένες πάνω σε πλάκες από λαζούριο.

Στην Ευρώπη μεταφέρθηκε για πρώτη φορά και σε αρκετά μεγάλη ποσότητα από το στράτευμα του Μεγ. Αλεξάνδρου.

 

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν θεραπευτικά τη σκόνη του αναμεμειγμένη με γάλα και θεωρούσαν ότι προστάτευε από τα έλκη, κρατούσε υγιή τα κάτω άκρα και όταν το προαναφερόμενο μείγμα το άλειφαν στο σώμα τους η ψυχή τους ελευθερωνόταν από το φόβο και τη θλίψη.

Το 1271 όταν ο Μάρκο Πόλο πέρασε από το Αφγανιστάν, συνάντησε ορυχεία από λάπις που, όπως αναφέρει υπήρχαν τόποι εκμετάλλευσης του ορυκτού και 6000 χρόνια πριν. Ο τρόπος με τον οποίο ξεχώριζαν το λάπις από τον γρανίτη ήταν ο ακόλουθος : ζέσταιναν το πέτρωμα σε μεγάλες φωτιές και στ συνέχεια έριχναν πάνω του παγωμένο νερό. Ο γρανίτης ράγιζε και έσπαγε και εργάτες αποσπούσαν τον λάπις με λοστούς, σφυριά και σφήνες. Τα ορυχεία αυτά υπάρχουν ακόμα και σήμερα αλλά είναι απρόσιτα πλέον λόγω του ότι βρίσκονται σε βουνοκορφές και τον περισσότερο καιρό είναι σκεπασμένα από το χιόνι.

 

Στο Μεσαίωνα συνήθιζαν να καλύπτουν μα λάπις τις άγιες τράπεζες των εκκλησιών. Η Αικατερίνη Β'της Ρωσσίας είχε επενδύσει μία ολόκληρη αίθουσα χορού με λάπις και με κεχριμπάρι.

κομμάτια ακατέργαστου Λάπι Λάζουλι

Οι ζωγράφοι άλεθαν τη σκόνη του λάπις και τη χρησιμοποιούσαν για να δώσουν την μπλε απόχρωση που ονομάζεται «ουλτραμαριν». Η χρήση του ορυκτού ως χρωστική ουσία σταμάτησε στις αρχές του 19ου αιώνα λόγω της επονομαζόμενης χημικής συνθετικής ουσίας «γαλλική ουλτραμαρίνη» που κόστιζε φθηνότερα.

 

Στην αρχιτεκτονική χρησιμοποιήθηκε γενικότερα για την επένδυση στους τοίχους και στις στήλες και τα μωσαϊκά των εκκλησιών και των παλατιών.

 

Στις αραβικές χώρες πίστευαν ότι το ορυκτό έχει υπερφυσικές και μαγικές ικανότητες και για αυτό το λόγο κατασκεύαζαν φυλαχτά από λάπις.

Στους αρχαίους χρόνους ο λάπις ήταν γνωστός ως «σάπφειρος», το οποίο είναι το όνομα που χρησιμοποιούμε σήμερα για τον μπλε σάπφειρο της ποικιλίας του κουρουνδίου. Στην αρχαιότητα όμως εννοούσαν τον λάπις και όχι τον πολύτιμο λίθο που γνωρίζουμε σήμερα.

 

Ο λάπις είναι ένα ορυκτό που βρίσκεται σχετικά εύκολα αλλά είναι ακριβό. Η καλύτερη ποιότητα βρίσκεται στο Αφγανιστάν, αλλά υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα στη Μπούρμα, στην Αίγυπτο και στη Χιλή. Ο λάπις από τη Χιλή είναι πιο ξέθωρο στο χρώμα και έχει μεγάλες φλέβες ασβεστίτη και σχεδόν καθόλου πυρίτη. Αλλες λιγότερο σημαντικές πηγές είναι η Σιβηρία, η Βιρμανία, το Πακιστάν, οι Η.Π.Α. ο Καναδάς και η Ινδία.

 

Ο λάπις αντιστοιχεί σε πλανήτες, στην Αφροδίτη και τι Δία, σε στοιχείο στον αέρα, σε μέταλλα στον κασσίτερο, το χαλκό και το χρυσό και στα ζώδια αντιστοιχεί στον Τοξότη, στον Ιχθύ και το Ζυγό.

 

Ο λάπις λαζούλι είναι μία πέτρα προστασίας που έρχεται σε επαφή με τα πνεύματα φύλακες. Θεωρείται από τις καλύτερες πέτρες προστασίας για τη βασκανία και είναι κατάλληλη να τη φορούν μικρά παιδιά για αποφυγή ματιάσματος και πρόληψη ατυχημάτων που προέρχονται από βασκανία. Μας επιτρέπει να επικοινωνούμε τους προστάτες του πνεύματος μας . Η πέτρα αυτή αναγνωρίζει την ψυχική επίθεση, όταν δηλαδή σκέψεις ή συναισθήματα κατευθύνονται στοχεύοντας έναν άνθρωπο συνειδητά ή ασυνείδητα και μπορούν να προκαλέσουν αναστάτωση στη ζωή του ακόμα και την αρρώστια. Αποτρέπει τους ψυχικούς βρικόλακες, τους ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να «τραβάνε» ή να «τρέφονται» με την ενέργεια άλλων. Ο λάπις αναγνωρίζει τα φαινόμενα αυτά και την ενέργεια που εκπέμπουν, την μπλοκάρει και την επιστρέφει στην πηγή της.

Από πολλούς εσωτεριστές αναφέρεται ως ερωτικό πετράδι και συνδέεται με την Αφροδίτη. Λόγω του χώματος του γαληνεύει και ηρεμεί. Φέρνει ισορροπία, ειλικρίνεια, αγάπη στις σχέσεις και απομακρύνει τη δυστυχία. Είναι κατάλληλος στο να διατηρήσει πίστη σε έναν δεσμό και να συνδυάσει έναν έρωτα με πνευματική αγάπη και επικοινωνία. Ο λάπις διδάσκει και εδραιώνει την ουσιαστική φιλία και συνεργασία. Ελκύει νέους φίλους και εδραιώνει την αγάπη των παλιών. Γενικότερα δένει τις σχέσεις με αγάπη και φιλία και βοηθά στην έκφραση αισθημάτων και συναισθημάτων.

 

Λάπις ΛάζουλιΟ λάπις λαζούλι βοηθά να ρυθμίζουμε την εσωτερική μας δύναμη ενώ εξαγνίζουμε το πνεύμα και τις σκέψεις μας. Ισορροπεί το τσάκρα του λαιμού. Διδάσκει τη δύναμη του ρητού λόγου και είναι ικανός να αναστρέψει καταστάσεις που είναι αποτέλεσμα φυσικών ανισορροπιών, μπλοκαρισμέων αισθημάτων, καταπιεσμένων συναισθημάτων και αρνητικής σκέψης. Είναι ένας άριστος ενεργοποιητής της θετικής σκέψης.

 

Είναι ένας λίθος διαλογισμού. Τοποθετείται στο τρίτο μάτι. Μας βοηθάει στην βαθύτερη σύνδεση με τον Ανώτερο Εαυτό μας, μας εμπνέει προς την αιώνια ψυχή και κυρίως βοηθά στο να γνωρίσουμε και να βιώσουμε ότι Θεός και αγάπη είναι ένα. Επιφέρει απίστευτη γαλήνη και είναι το κλειδί για την πνευματική επίτευξη-γνώση.

Λόγω του ότι είναι άμεσα συνδεδεμένος με την εσωτερική αλήθεια μας βοηθά να κατανοήσουμε τον εαυτό μας καλύτερα, τις δυνατότητες και τις ικανότητες που έχουμε, τους στόχους και τους σκοπούς που θέλουμε να θέσουμε, επιφέρει διαύγεια και οργάνωση στις σκέψεις μας, επιτρέπει την προσωπική έκφραση δίχως ενδοιασμούς. Βοηθά να έρθουμε αντιμέτωποι με την αλήθεια και να διδαχθούμε μέσω αυτής. Μας βοηθά να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να πορευτούμε σε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε και όχι σε οτιδήποτε μας έχουν επιβάλλει. Συντελεί στο να γίνουμε καλύτεροι και να προσφέρουμε τη βοήθεια μας.

 

Ο λάπις ανακουφίζει τον πόνο της ημικρανίας. Βοηθά στην κατάθλιψη και ενδυναμώνει το νευρικό σύστημα. Ηρεμεί τα νεύρα και χαρίζει ήρεμο και βαθύ ύπνο. Συντελεί στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού. Καταπολεμά τα προβλήματα των πνευμόνων, του λάρυγγα, είναι ευεργετικός στο θυρεοειδή και το θύμο αδένα και γενικότερα στις παθήσεις του λαιμού. Προστατεύει από την επιληψία και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Είναι κατάλληλος για εκζέματα στο δέρμα. Βοηθά στην αποτοξίνωση του αίματος και βοηθά στην ενδυνάμωση των αιμοκαθαρτικών οργάνων και του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει από πρήξιμο ή μελανιά.Αν το βάλουμε σε χλιαρό νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό αυτό για να ανακουφίσουμε τα κουρασμένα μάτια. Ιδανικός για τοποθέτηση στο λαιμό και στο τρίτο μάτι.ακατέργαστοι Λάπις Λάζουλι

 

Πρέπει να προσέχουμε όταν πρόκειται για αγορά λάπις γιατί αρκετοί επιτήδειοι προωθούν το σοδάλιθο που κοστίζει φθηνότερα με την τιμή του λάπις. Ο σοδάλιθος έχει πιο ξέθωρο μπλε χώμα με άσπρες φλέβες , στο λάπις αναζητείστε τις φλέβες πυρίτη που μοιάζουν με χρυσό.

 

Ο λάπις χρησιμοποιείται και από τους τεχνίτες αργυροχρυσοχοϊας για την κατασκευή κοσμημάτων. Διάφοροι γνωστοί οίκοι κοσμημάτων κατά καιρούς παράγουν σετ κοσμημάτων από λάπις που θεωρούνται συλλεκτικά.

 

Ο λάπις είναι μαλακό πετράδι, είναι εύθραυστο και θρυμματίζεται εύκολα. Όταν πρόκειται για κόσμημα, να αποφεύγετε να το φοράτε κατά τη διάρκεια σκληρής χειρωνακτικής εργασίας και να αποφεύγετε να το βάζετε στο νερό γιατί χάνει τη στιλπνότητά του.

 

Ο λάπις λάζουλι συγκεντρώνει θετικές και μαγικές δυνάμεις και απέραντο φως που αν τον αφήσουμε να μας πλησιάσει θα γεμίσει τη ζωή μας και την ψυχή μας και θα επιφέρει εναρμόνιση σε όλα τα επίπεδα. Με όσα ονόματα και αν τον συναντήσετε, απλά απολαύστε τον!

 

 

Πηγές και βιβλιογραφία: